vineri, 28 august 2015

RODICA OJOG- BRASOVEANU-76 DE ANI DE LA NASTERE

Amintiri despre “Agatha Christie a României” (n. 28 august 1939Bucureşti - d. 2 septembrie 2002)


    Destinul Rodicăi Ojog-Braşoveanu, cea mai importantă scriitoare română de romane poliţiste, este rememorat de Valentin Nicolau, editorul cărţilor sale

    Scriitoarea de romane poliţiste Rodica Ojog-Braşoveanu, de la a cărei naştere se împlinesc în acest an 76 de ani, şi-a păstrat o amintire statornică pentru iubitorii literaturii de gen, dar nu numai. Dovadă sunt tirajele mari înregistrate de cărţile sale, pe care Editura Nemira – care deţine exclusivitatea tipăririi operei autoarei – le reeditează în mod constant, tocmai pentru că le vinde destul de bine, precum şi faptul că, la o banală întrebare despre primul autor român de literatură poliţistă care vine în mintea cuiva, răspunsul ar fi, aproape întotdeauna, numele celei considerate o “Agatha Christie” a literaturii române.



   Viaţa acestei autoare simpatice şi care a oferit momente de încântare atâtor milioane de cititori nu a fost însă una uşoară şi tot timpul pe “roze”, ca mulţi alţi scriitori ea având de înfruntat vicisitudinile epocii pe care a traversat-o, cea a regimului totalitar comunist. Astfel, Rodica Ojog-Braşoveanu a trebuit să parcurgă, precum mulţi intelectuali, ceea ce autorităţile considerau că îi va “reeduca” şi va face din ei cetăţeni de nădejde ai societăţii egalitariste: “munca de jos”, necalificată.

   Născută la Bucureşti, pe 28 august 1939, viitoarea scriitoare provenea dintr-o familie distinsă, tatăl său fiind avocat; tocmai de aceea, după ce şi-a început studiile la şcoala “Maison de Français” şi a terminat liceul “Dominiţa Ileana” (azi “Eminescu”), s-a înscris, în 1955, la Facultatea de Drept din Bucureşti. “M-am născut la Bucureşti, chiar în această casă, şi cred că sunt printre puţinii bucureşteni care nu şi-au schimbat domiciliul de-a lungul unei vieţi. Este casa părinţilor mei; aici a fost biroul de avocatură al tatălui meu (tata a fost avocat, de aceea a şi cumpărat acest apartament aici, în spatele Tribunalului mare, pe cheiul Dâmboviţei). Acesta era considerat un cartier boieresc, locuit atunci de mari liber-profesionişti şi de membri de ambasadă, agenţi imobiliari, jurişti, avocaţi şi medici. Era un cartier foarte liniştit, nu existau nici un fel de mijloace de transport care să treacă pe stradă; mi-aduc aminte că mă jucam cu mingea în mijlocul drumului, fără teamă de maşini. 



   De la tata am învăţat să păstrez simţul proporţiilor, să nu mă amărăsc pentru fleacuri, să nu fiu rea de pagubă. De la mama am învăţat bunul gust şi că “Pour être belle il faut souffrir” (ca să fii frumoasă trebuie să suferi). Şi, mai ales, am învăţat să nu fiu banală, să fiu originală, să nu mă iau după turmă, după mode. Mama era o femeie foarte frumoasă, avea stil. Ea îşi cumpăra toaletele de la case de modă celebre: Worths, Marise, Robelle, Botos (renumită pentru taioarele ei), Casa Neumann de la Braşov (îmbrăca cu blănuri toate femeile elegante din România)”, îşi amintea scriitoarea într-un interviu dat, în 1999, Corinei Pavel pentru “Formula As”.

Exmatriculată din toate facultăţile din ţară

    De la Drept, însă, a fost exmatriculată după un an, din motive politice, într-un mod absurd, aşa cum se proceda în acea perioadă. Tânăra, în vârstă de nici 20 de ani, a trebuit să execute un an de muncă necalificată la fabrica de medicamente “Galenica” – “pentru a-şi băga minţile în cap”, în viziunea autorităţilor –, după care a reuşit să-şi reia studiile de drept, de data aceasta la Facultatea din Iaşi: “Am intrat la Facultatea de Drept, dar după doi ani - în ‘56 - am intrat în “găleata” aceea cu evenimentele din Ungaria, am fost arestată şi exmatriculată din toate facultăţile din ţară. A fost greu să trec peste faptul că, la 17 ani, m-am trezit cu aripile tăiate, fără nici o perspectivă de studii superioare, fără alt viitor decât acela de bună gospodină şi nevastă. Dar m-a ajutat mult încrederea în propria stea. Eram drăguţă, aveam succes şi asta mă consola, mă făcea să uit. Aşa m-am şi măritat cu prima mea dragoste, de la 16 ani – un aristocrat neamţ din Timişoara (era un “von”). 


    N-a durat mult, pentru că – în ciuda palatului pe care-l avea şi în ciuda banilor pe care-i câştiga – el nu înţelegea că eu vreau să fac carieră. Şi, în urma unui răspuns de la Ministerul |nvăţământului la nenumăratele memorii pe care le făcusem, mi s-a aprobat reînmatricularea, cu condiţia să mă “reabilitez” un an în fabrică, ca muncitoare necalificată. Soţul meu nu a fost de acord să lucrez şi atunci l-am părăsit, pentru a-mi urma propriul drum. Aveam 20 de ani şi m-am angajat ca muncitoare necalificată la fabrica de medicamente “Galenica”, am devenit fruntaşă în producţie (că asta era condiţia), am avut activităţi obşteşti – la brigadă, la echipa de dansuri, la gimnastică, la cor etc. După anul de fabrică, n-am fost reînmatriculată; în schimb, mi s-a dat posibilitatea de a mă prezenta la examenul de admitere în orice facultate. M-am dus din nou la Drept, de data aceasta la Iaşi, şi am luat-o de la capăt”, relatează viitoarea maestră a policier-ului în acelaşi interviu.

   După încheierea studiilor pe care şi le dorise, a început să profeseze avocatura, meseria pentru care se pregătise. Regimul politic se mai relaxase şi părea că nimic nu va putea să-i schimbe tinerei avocate făgaşul pe care, în sfârşit, reuşise să se stabilizeze. {i pe plan sentimental lucrurile mergeau bine, Rodica Ojog căsătorindu-se cu actorul Cosma Braşoveanu. Astfel, a devenit Rodica Ojog-Braşoveanu şi avea o căsnicie liniştită şi fericită. 18 ani a durat mariajul cu actorul Cosma Braşoveanu, până la moartea acestuia, mariaj pe care scriitoarea îl definea drept “minunat”.


Melania şi Minerva, personaje celebre

    Viaţa avocatei s-a schimbat în jurul vârstei de 30 de ani. Atunci, la insistenţele soţului său, actorul Cosma Braşoveanu, care îi intuise talentul de povestitoare, a început să scrie primul său roman poliţist. Astfel, deşi, în 1969, autoarea a debutat cu un scenariu la televiziune, acest prim roman, intitulat “Moartea semnează indescifrabil”, a fost publicat în 1971 la Editura Albatros, în legendara colecţie “Aventura”. Succesul acestei prime cărţi a fost atât de mare, încât tânăra a luat hotărârea să renunţe la avocatură, după şapte ani de practică, şi să se dedice în întregime scrisului, ceea ce, chiar şi pentru acele vremuri, constituia un vis. Rodica Ojog-Braşoveanu a fost deci unul dintre puţinii scriitori români care, datorită succesului foarte mare al cărţilor sale şi vânzărilor pe care le avea, a putut, în perioada comunistă şi după accea, să trăiască din scrisul propriu.

    Au urmat, până în 1999 – din păcate, scriitoarea a plecat dintre noi, pe data de 2 septembrie 2002 -, 35 de romane apărute sub semnătura “marii doamne a policier-ului românesc”, socotită o adevărată “Agatha Christie” a Balcanilor. Cea mai mare majoritate sunt poliţiste, dar opera sa cuprinde şi câteva romane istorice – în primul rând cele din “ciclul logofătului Andronic”, dar şi altele –, în care amestecă intriga de mistery cu o savuroasă limbă “cronicărească”, precum şi un SF: “Minerva se dezlănţuie”; bineînţeles este vorba de Minerva Tutovan, o miliţiancă “dintr-o bucată”, eroina unui întreg ciclu de romane al autoarei. Cel mai cunoscut personaj creat de Rodica Ojog-Braşoveanu – alături de “răufăcătoarea” plină de şarm Melania, din “ciclul Melaniei” – a fost interpretat şi pe marile ecrane de actriţa Ileana Stana Ionescu, în filmul “{antaj”, regizat în 1981 de Geo Saizescu – singura ecranizare, din păcate, după vreuna din cărţile autoarei (mai semnalăm şi un film de televiziune după cartea “Al cincilea as”). Scenariul, după romanul “Omul de la capătul firului”, este scris în colaborare de autoare. Conform declaraţiilor lui Valentin Nicolau, directorul editurii Nemira, actualul editor al Rodicăi Ojog-Braşoveanu, ultimul roman scris de autoare a fost “Necunoscuta din congelator”, publicat de Nemira, ca multe alte romane inedite ale scriitoarei.


    Alături de umorul sănătos al cărţilor sale, precum şi de psihologia sofisticată a personajelor sale, care nu sunt deloc schematice sau clişeistice, o altă caracteristică a unora din cărţile sale este farmecul descrierilor de epocă, imaginile deosebit de plastice ale Bucureştiului de altădată. Ele mărturisesc despre nostalgia scriitoarei pentru lumea în care crescuse şi copilărise, distrusă în mod brutal de către comunişti: “Seara, părinţii mei mergeau la teatru, la Capşa, în baruri – la Monte Carlo sau la Vania Şevcenco. Se duceau şi la Continental, pentru că acolo cânta Grigoraş Dinicu, şi la Mon Jardin, unde mare vedetă era Gică Petrescu. Erau atunci un Bucureşti şi o epocă pe care le regret. Eu consider că mi-am ratat epoca, că m-am născut prea târziu (mi-ar fi plăcut să prind “la belle epoque”, să zicem anii celui de-al doilea Imperiu, până în 1930). Bucureştiul copilăriei mele (anii ‘40) mai păstra, în ciuda bombardamentelor, parfumul acestei epoci”, spunea Rodica Ojog-Braşoveanu în interviul din 1999, dat la vârsta de 60 de ani.

O întâlnire de "de gradul III"

   Editorul Valentin Nicolau povesteşte cum a luat, în 1997, decizia de a continua să publice opera Rodicăi Ojog-Braşoveanu şi de a reedita titlurile mai vechi: “Curiozitatea m-a făcut să-i citesc cărţile. Am avut surpriza să mă delectez cu romane al căror suspans era impecabil construit, cu personaje credibile de care te ataşai imediat. |n 1997, printr-o întâmplare, mi s-a oferit şansa să pot contracta un nou roman al Doamnei Ojog-Braşoveanu, “Poveste imorală”. Nu am ezitat o clipă. |ncă de la acea primă întâlnire am rugat-o să-mi mai dea “marfă nouă”, ca să mai ridicăm interesul pentru reeditări. Răspunsul doamnei a fost fără ezitare: da. Negocierea a fost sumară, ne-am înţeles repede”.

    Prima întâlnire “de gradul III” între Valentin Nicolau şi Rodica Ojog-Braşoveanu îi procură editorului şansa unei amintiri savuroase: “Mult timp nu am vorbit decât la telefon ca într-o bună zi să primesc invitaţia de a o vizita. Fiind foarte retrasă, semnul acelei invitaţii spunea că trecusem proba bunelor intenţii. Aveam şansa să o cunosc. Greu de uitat acea primă întâlnire. M-am prezentat la ora convenită cu un buchet frumos de flori la parterul unui bloc vechi din apropierea fostei Operete. M-a întâmpinat o doamnă parcă venită din alte vremi. Cu vocea aspră a fumătorului înrăit, m-a invitat să mă aşez într-un fotoliu, într-un cochet salon, sporind sentimentul că am păşit într-un film de epocă. Decorul uşor vetust mă ducea cu gândul la atmosfera interbelică. Lumina scăzută făcea ca senzaţia de ireal să fie contrariată de întrebările doamnei referitoare la ce se mai întâmplă în lume, la schimbările care evident o derutau, dar şi mai mult o fascinau. }in minte că am băut o excelentă cafea turcească şi am mâncat o îngheţată delicioasă pe care m-a îndemnat îndelung să o încerc. Era ceva din aerul scrierilor Cellei Serghi în tot acel spaţiu”.


    Misterul legat de imaginea scriitoarei este explicat de Nicolau în felul următor: “Nu a avut copii. Singurul invocat era cel ce-i fusese soţ, Cosma Braşoveanu, căruia de altfel i-am şi reeditat un roman în aceeaşi perioadă. Altfel, evita să discute subiecte legate de familie. Retrasă din tumultul vieţii odată cu trecerea anilor, îşi gestiona sever amintirile. Ca orice femeie ce fusese cândva deosebit de frumoasă, avea nostalgia tinereţii, dar şi spaima de a nu-şi contrazice tinereţea cu chipul pe care îl vedea în oglindă. I-am respectat această dorinţă, niciodată exprimată direct, şi nu i-am tipărit fotografia pe cărţi”.

    O amintire de neşters, pentru Valentin Nicolau, este şi cea a „escapadelor” nocturne împreună cu „Agatha Christie” a României: „Am ieşit în câteva rânduri, seara târziu, în baruri, să căutăm “personaje”. Vânătoarea de situaţii şi chipuri pentru întâmplările ce urmau să fie scrise. Avea o poftă enormă de a şti, de a înţelege cum se schimbă lumea. Se străduia să fie contemporană cu viaţa de dincolo de zidurile care o ascundeau. Am avut privilegiul de a o însoţi în câteva expediţii de jefuire a realităţii pentru sporirea ficţiunii”.

    Despre modul în care lucra autoarea, Nicolau spune: „Imaginaţi-vi-o pe distinsa doamnă sculându-se în fiecare dimineaţă la ora cinci, făcându-şi o cană mare de cafea tare pentru a se aşeza cel târziu la şase în faţa maşinii de scris. Până la nouă-zece umplea o scrumieră. Când se oprea din scris, manuscrisul tocmai ce crescuse cu câteva pagini. Si asta zi de zi. Un mare profesionist al scrisului. Ca editor, mi-aş dori să mai am şansa să pot lucra cu cineva asemenea Doamnei Braşoveanu”.
„Pentru mine, Rodica Ojog-Braşoveanu este singurul scriitor român profesionist pe care l-am cunoscut. |n alte împrejurări istorice şi culturale, cărţile Doamnei Ojog-Braşoveanu ar fi avut un destin internaţional”, concluzionează Valentin Nicolau.


     Lista cărţilor apărute la Nemira este foarte lungă. Din seria Melania au apărut: „Cianură pentru un surâs”, „320 de pisici negre”, „Anonima de miercuri”, „Dispariţia statuii din parc”; seria de romane istorice Logofătul Andronic: „Logofătul de taină”, „Agentul secret al lui Altîn-Bey”, „Ochii jupâniţei”, „Letopiseţul de argint” şi „Vulturul dincolo de Cornul Lunii”; alte romane istorice publicate sunt: „Al cincilea as”, „A înflorit liliacul”, „|ntâlnire la Elysée”, „Să nu ne uităm la ceas”; lista cuprinde şi numeroase romane poliţiste în afara seriilor: „Necunoscuta din congelator”, „Poveste imorală”, „Telefonul din bikini”, „Răzbunarea sluţilor” şi „Coşmar”. Două dintre cărţile editate, „Grasă şi proastă” şi „Bărbaţii sunt nişte porci”, reunesc parte din articolele sale publicate în reviste. Conform declaraţiilor editurii, „Editura Nemira nu a contractat Seria Minerva, cu personajul principal o femeie miliţian”. Editorul Valentin Nicolau consideră că „vânzările au fost foarte bune, publicul astăzi, ca şi acum zece ani, o citeşte masiv şi o recunoaşte drept cea mai importantă scriitoare de romane poliţiste”.

SURSA-http://www.evz.ro/amintiri-despre-agatha-christie-a-romaniei-842287.html

ISTORIA ZILEI DE 28 AUGUST

1749- S-a născut Johann Wolfgang von Goethe, personalitate a culturii universale, poet, dramaturg şi filosof al culturii, autor al lucrărilor “Faust”, “Afinităţi elective”, “Suferinţele tânărului Werther” (m. 22 martie 1832).1885 - S-a născut Vance Palmer, scriitor, considerat unul dintre întemeietorii teatrului australian (m. 15 iulie 1959).
1899 - S-a născut Charles Boyer, actor de film american de origine franceză; distins cu Premiul Oscar în 1942 pentru promovarea relaţiilor culturale franco-americane ("Lumina de gaz", "Cum să furi un milion") (m. 26 august 1978).
1917 - A încetat din viaţă poetul Anton Naum, membru al Academiei Române (n. 17 ianuarie 1829).
1917 - A încetat din viaţă prozatorul Calistrat Hogaş: "În Munţii Neamţului", "Pe drumuri de munte" (n.19 aprilie 1848).
1917 - S-a născut dramaturgul Horia Lovinescu, nepotul criticului Eugen Lovinescu: "Citadela sfărâmată", "Moartea unui artist" (m. 16 septembrie 1983).
1939 - S-a născut Rodica Ojog-Braşoveanu, scriitoare de romane poliţiste: "Cocoşatul are alibi", "Bună seara, Melania!" (m. 2 septembrie 2002).
1987 - A încetat din viaţă scenaristul şi regizorul de film John Huston, laureat al Premiului Oscar pe anul 1948 pentru "Comoara din Sierra Madre" şi al Premiului "Leul de argint" - "Moulin Rouge": "Noaptea iguanei", "Omul în mantaua de ploaie", "Şoimul maltez" (n. 5 august 1906).
1995- A încetat din viaţă Michael Ende, scriitor german (n. 1928)

ISTORIA ZILEI DE 27 AUGUST

1576 - A încetat din viaţă Vecellio Tiziano, pictorul oficial al Veneţiei din 1516; s-a bucurat de atenţia unor personalităţi precum Carol Quintul sau Francisc I.
1770 - S-a născut Georg Wilhelm Friedrich Hegel, clasic al filosofiei germane: "Logica", "Fenomenologia spiritului" (m. 14 noiembrie 1831).
1871 - S-a născut Theodore Dreiser, scriitor american (d. 1945)
1877 - A avut loc primul atac al trupelor române. Misiunea de asalt şi cucerire a redanului otoman, din faţa redutei Griviţa-1 din sistemul de apărare a Plevnei, este încredinţată Regimentului 13 dorobanţi, comandat de locotenent-colonelul Ion Petrovici, şi altor subunităţi din cadrul Diviziei a 4-a infanterie. Cucerirea acestui avanpost fortificat se înscrie ca o primă victorie a Armatei române. Pentru succesul repurtat, drapelul de luptă al Regimentului 13 dorobanţi este distins cu Ordinul "Steaua României". De asemenea, se acordă unor ofiţeri şi soldaţi din subunităţile participante la atac Ordinul "Steaua României", precum şi medalia "Virtutea militară".
1877 - S-a născut Charles Stewart Rolls, constructor de automobile şi aviator; a fost primul aviator care a traversat Canalul Mânecii dus-întors, fără escală, în iunie 1910; împreună cu Henry Royce, a format renumita firmă de automobile Rolls Royce la 25 decembrie 1904 (m. 12 iulie 1910).
1890 - S-a născut Man Ray (pseudonim pentru Emanuel Radnitzky), fotograf şi cineast avangardist, numit de Cocteau ''poetul camerei obscure'' (m. 18 noiembrie 1976).
1916 - România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial.
1918- S-a născut Leon Leviţchi, lingvist, filolog, shakespearolog român (d. 1991)
1928 - 15 state au semnat la Paris pactul privind interzicerea războiului ca instrument al politicii naţionale ("Pactul Briand Kellog").
1958 - A încetat din viaţă fizicianul american Ernest Orlando Lawrence, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 1939 (n. 8 august 1901).
1959- S-a născut Claudiu Bleonţ, actor român de teatru şi film
1965 - A încetat din viaţă Le Corbusier (Charles Edouard Jeanneret), francez de origine elveţiană, arhitect, urbanist, pictor şi teoretician al artei; în pictură, a iniţiat, împreună cu A. Ozenfant, curentul "purist" (1918) (n. 6 octombrie 1887).
1970 - A încetat din viaţă actorul Ştefan Ciubotăraşu: "Valurile Dunării", "Neamul Şoimăreştilor" (n. 21 martie 1910).
1972- S-a născut Horia Brenciu, cântăreţ şi prezentator român de televiziune
1985- S-a născut Alexandra Nechita, pictor american de origine română
1989 - Marea Adunare Naţională de la Chişinău a decis oficializarea limbii române şi trecerea la alfabetul latin
2003- Planeta Marte se află la cea mai mică distanţă de Terra din ultimii 60.000 de ani, trecând la aproape 55.758.006 km de Pământ.
2008 - Georgia a decis să îşi reducă prezenţa diplomatică în Rusia, lăsând doar doi diplomaţi în funcţie la Moscova, ca ripostă la recunoaşterea de către Rusia a republicilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud.
2009- A încetat din viaţă Serghei Mihalkov, scriitor rus (n. 1912)

miercuri, 26 august 2015

MAICA TEREZA 105 ANI DE LA NASTERE

    La data de 26 august 1910, s-a născut, la Skopje, capitala fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, Maica Tereza (nume laic Agnes Gonxha Bojaxhiu), superioară a Congregaţiei romano-catolice ''Surorile carităţii'', cu sediul la Calcutta. A primit Premiul Nobel pentru pace pe anul 1979 (m. 5 septembrie 1997)
    A îngrijit deopotrivă săracii, bolnavii, orfanii şi muribunzii timp de zeci de ani. 

   A primit numeroase distincţii şi premii pentru munca ei, cel mai important fiind Premiul Nobel pentru Pace, în anul 1979, iar după moarte a fost beatificată de către Biserica Catolică pentru presupusele miracole pe care le făcuse de-a lungul timpului. Este vorba despre Maica Tereza, călugăriţa catolică ce a făcut istorie prin munca sa de o viaţă.
    Maica Tereza s-a născut într-o familie de albanezi, în anul 1910, pe vreme Imperiului Otoman. După moartea tatălui său, atunci când avea doar 8 ani, mama ei a crescut-o respectând strict religia romano-catolică.
     A fost fascinată încă de mică de povestea misionarilor şi, la vârsta de 18 ani, a decis să urmeze şi ea această cale, aşa că a plecat de acasă şi nu a mai reuşit niciodată să îşi revadă mama şi sora.

    Ea a ajuns în India în anul 1929 şi a lucrat iniţial ca învăţătoare. Ulterior, a infiinţat ordinul Misionarelor Carităţii care s-a extins rapid ajungând să aibă mii de membrii care acţionau în 133  de ţări ale lumii.        Aceştia îngrijeau oameni infectaţi cu SIDA, lepsă sau tuberculoză, conduceau cantine pentru săraci, orfelinate şi şcoli, ajutând totodată bolnavi prin intermediul clinicilor mobile de care dispuneau.
Din vorbele întelepte ale MAICII TEREZA

Maica Tereza a fost un exemplu viu a ceea ce înseamna sa „traiesti” cuvântul Evangheliei.

„Nu astepta sa se apuce sefii de treaba. Începe de unul singur. Ocupa-te, rând pe rând, de fiecare om.”

“Parerea mea este ca lumea de azi este întoarsa pe dos si sufera atât de mult din cauza ca este tot mai putina dragoste în casele oamenilor, în viata de familie. Nu mai avem timp pentru copii, nu ne facem timp pentru ceilalti, nu ne ramâne timp sa ne bucuram unul de altul.”

“Dragostea începe în familie. Dragostea se traieste în familie si de aceea lumea de acum are parte de atât de multe necazuri si suferinta. Se pare ca oamenii din ziua de azi sunt într-o goana nebuna, dornici de realizari tot mai mari, de averi tot mai multe. Parintii au tot mai putin timp pentru copii. Sotii au tot mai putin timp unul pentru altul. În casele oamenilor, lucrurile nu sunt asa cum ar trebui si de aici pleaca problemele care tulbura linistea omenirii.”

DESPRE SARACIE

„Îl vad pe Dumnezeu în fiecare faptura umana. Când spal ranile unui lepros este ca si cum as îngriji ranile Mântuitorului. Cum sa nu consider acest lucru o experienta frumoasa?” – dintr-un interviu din 1974.

Când vad câta risipa se face aici, simt ca îmi fierbe sângele în vine. Nu îmi sta în fire sa clocotesc de furie, dar nu ma poti abtine, mai ales dupa ce am vazut Etiopia.” -- Washington 1984.

“Cea mai cumplita saracie este singuratatea si sentimentul ca nu te iubeste nimeni.”

Cea mai grea boala nu este nici lepra, nici tuberculoza, ci sentimentul ca nimeni nu te vrea în preajma.”

„În lumea de azi, foamea de dragoste si apreciere este mai mare decât foamea pentru o coaja de pâine.”

„Noi credem ca saracia înseamna sa nu ai demâncare, sa nu ai haine, sa nu ai un acoperis deasupra capului. Dar omul care este dat la o parte, de care nu îi pasa nimanui si pe care nu-l iubeste nimeni este cel mai sarac dintre toti. Ca sa scapam de aceasta saracie, trebuie sa facem ceva chiar în casele noastre.”


DESPRE MUNCA EI DE O VIATA

“Noua ni se pare ca ceea ce facem este doar o picatura într-un ocean. Dar, fara acea picatura, oceanul nu ar fi la fel de plin.”

“Zilele trecute am visat ca stateam la Poarta Raiului si Sfântul Petru mi-a spus: „Du-te înapoi pe pamânt. Aici nu avem oameni nevoiasi.”
-- adresându-se printului Mihail al Greciei în 1996.

„Nu este o minune ca facem ce facem, ci ca suntem fericiti ca facem asta.”

„Daca îi judeci pe oameni, nu îti mai ramâne timp sa îi iubesti.”

„Încerc sa fac pentru cei saraci din dragoste ceea ce altii ar face pentru bani. Nu, nu m-as atinge de un lepros daca mi-ai da o mie de lire sterline; dar ma îngrijesc de el cu draga inima din dragoste pentru Dumnezeu.”

„Am dat de un paradox: când iubesti chiar daca te doare, nu dai de tot mai multa durere, ci de tot mai multa dragoste.”

„Nu pot spune precis cum este în Rai, dar stiu sigur ca, atunci când vom muri si Dumnezeu ne va judeca, NU ne va întreba: „Câte lucruri bune ai facut pe pamânt?”, ci mai degraba: „De câte ori ai facut ceva din toata inima?”

Un om lasat în voia sortii, de care nu îi pasa nimanui este mai flamând si mai sarac decât unul care nu are ce sa manânce.”

„Sa nu credeti ca dragostea, pentru a fi adevarata, trebuie sa faca ceva iesit din comun. Trebuie sa iubim fara sa obosim a iubi.”

„De fiecare data când zâmbesti cuiva, dai dovada de un act de iubire. Îi daruiesti un cadou, faci un gest frumos.”

„Faptele bune se tin de mâna si se prind într-un colier superb de dragoste.”

„Fii constiincios în lucrurile marunte, pentru ca în ele îti vei gasi puterea.”

„Nu ma rog sa am succes, ci sa fiu constiincioasa.”

„Sunt un condei mic în mâna lui Dumnezeu cu care scrie o scrisoare de dragoste omenirii.”

“Fiecare dintre ei este Isus în camuflaj.”

„Vorbele care nu aduc lumina lui Christos adâncesc întunericul.”

„Stiu ca Dumnezeu nu îmi pune în spate o povara mai grea decât pot duce. Dar câteodata tare as vrea sa nu ma creada asa de puternica!”

„Multi confunda munca noastra cu vocatia noastra. Vocatia noastra este dragostea de Dumnezeu.”

„Doamne, fa-ma sa apreciez onoarea vocatiei mele alese si responsabilitatile pe care le aduce. Nu îmi permite nici o clipa sa îi stirbesc din valoare prin a da dovada de neîndurare, nerabdare sau nepasare.”

„Ar trebui sa vorbim mai putin. Predicile nu trebuie sa se opreasca la cuvinte. Ce e de facut? Pune mâna pe matura si fa curat în casa cuiva. Vei vorbi mai mult decât prin cuvinte.”

„În viata nu putem face lucruri mari. Putem face numai lucruri mici, dar cu multa dragoste.”

„Sa nu credem ca facem tot ce putem când dam bani. Banii nu sunt totul. De bani poti sa faci rost, dar oamenii au nevoie de inima ta, ca sa îi iubesti. Da dovada de dragoste oriunde te duci!”

„Trebuie sa Îl cautam pe Dumnezeu, însa nu Îl vom gasi în harmalaie si agitatie. Dumnezeu este prieten cu linistea. Uita-te la natura: copacii, florile, iarba – toate cresc în liniste; uita-te la stele, la luna si soare, cum se rotesc în liniste... Avem nevoie de liniste pentru a atinge inima cuiva.”

„La sfârsitul vietii nu vom fi judecati dupa câte diplome am primit, câti bani am facut sau câte lucruri marete am înfaptuit. Vom fi judecati dupa „Am fost flamând si mi-ati dat sa manânc. Am fost dezgolit si m-ati îmbracat. Am fost fara adapost si m-ati primit în casa voastra.”

SURSA-http://www.descopera.ro/cultura/14688093-maica-tereza-calugarita-care-a-primit-premiul-nobel-pentru-pace

IRVING STONE 26 DE ANI DE LA MOARTE

Faimosul scriitor american, Irving Stone (pe numele său adevărat, Irving Tannenbaum), născut la 14 iulie 1903 la San Francisco, dispărea la Los Angeles, într-o zi de 26 august a anului 1989.

Autor de romane biografice despre viețile unor personaje marcante ale istoriei și culturii, scria în perioadele dificile ale existenței sale romane polițiste și piese de teatru.
17 editori i-au refuzat la început romanul Lust for Life*), publicat în 1934, despre tulburătoarea viață a pictorului Vincent Van Gogh, care îi va fi ecranizat în 1956 de regizorul Vincente Minelli, tatăl cântăreței Liza Minelli, cu actorul Kirk Douglas în rolul lui Van Gogh și Antony Quinn în cel al lui Paul Gaugain, pentru care primește și Oscarul pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”.
Poate vă amintiți și de The Agony and the Ecstasy**), apărut în 1961, despre viața lui Michelangelo Buonarroti, pentru documentarea căruia scriitorul a locuit 5 ani în Italia. Și acest roman a fost ecranizat patru ani mai târziu, cu actorul Charlton Heston în rolul principal, în regia lui Carol Reed.
Numele Stone și l-a „împrumutat” de la cel al soției, Jean Stone, editoarea sa, alături de care va trăi din 1934.
Alte scrieri: Sailor on Horseback (1938), despre viața lui Jack London;Clarence Darrow For the Defense (1941), biografia avocatului Clarence Darrow; They Also Ran (1944, ediția a doua, 1966), despre candidații care au fost învinși la președinția SUA; Immortal Wife (1944), inspirată de viața soției exploratorului John Frémont, Jessie Benton Frémont; Adversary in the House (1947) – despre viața lui Eugene V. Debs și a soției sale Kate, opozanți ai socialismului; Earl Warren(1948), biografia juristului și politicianului Earl Warren; The Passionate Journey (1949), inspirată de viața artistului american John Noble; The President’s Lady (1950), inspirată de viața președintelui american Andrew Jackson și a soției sale Rachel Donelson Jackson; Love is Eternal (1954), despre căsătoria lui Abraham Lincoln cu Mary Todd;Men to Match My Mountains (1956), despre Far West, 1840–1900;Those Who Love (1965), inspirată de viața lui John Adams și a lui Abigail; Adams; The Passions of the Mind (1971), bazată pe viața lui Sigmund Freud; The Greek Treasure (1975), inspirată de descoperirea Troiei de către Heinrich Schliemann; The Origin (1980), viața lui Charles Darwin; Depths of Glory (1985), inspirată de viața pictorului Camille Pissarro.




ISTORIA ZILEI DE 26 AUGUST

1740 - S-a născut Joseph-Michel Montgolfier care, împreună cu fratele său, Jacques-Etienne, a conceput şi experimentat balonul cu aer cald (aerostatul) (m. 26 iunie 1810)
1743 - S-a născut savantul Antoine Laurent Lavoisier, fizician şi chimist, unul dintre fondatorii chimiei moderne, membru, la 25 de ani, al Academiei de Ştiinţe; a enunţat legea conservării masei (care îi poartă numele) şi legea conservării elementelor (m. 8 mai 1794)
1789 - A fost publicată “Declaraţia Drepturilor Omului şi Cetăţeanului”, pe baza căreia va fi adoptată, în 1848, “Declaraţia Drepturilor Omului”
1880 - S-a născut Guillaume Apollinaire (Wilhelm Apollinaris de Kostrowitsky), poet şi critic de artă francez (m. 9 noiembrie 1918)
1885 - S-a născut scriitorul francez Jules Romains (pseudonim pentru Louis Farigoule): romanul-fluviu “Oameni de ispravă” (m. 14 august 1972)
1886 - S-a născut Alexandru D. Rădulescu, medic, membru al Academiei Române, al Academiei de Chirurgie din Paris; de numele său se leagă înfiinţarea la Cluj, în 1921, pentru prima dată în România, a unui spital de ortopedie; în 1931 a pus bazele Societăţii române de ortopedie (m. 11 aprilie 1979)
1910- S-a născut, la Skopje, capitala fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, Maica Tereza (nume laic Agnes Gonxha Bojaxhiu), superioară a Congregaţiei romano-catolice ''Surorile carităţii'', cu sediul la Calcutta. A primit Premiul Nobel pentru pace pe anul 1979 (m. 5 septembrie 1997)
1947- S-a născut Nicolae Dobrin, fotbalist român (d. 2007)
1955- S-a născut Emil Hurezeanu, poet, eseist, jurnalist român
1989 - A încetat din viaţă scriitorul american Irving Stone: “Agonie şi extaz”, "Turnul Nebunilor", "Paria" (n. 14 iulie 1903)
1991 - România a recunoscut independenţa de stat a fostelor republici sovietice: Lituania, Letonia, Estonia, Moldova şi Gruzia
1998 - A încetat din viaţă Frederick Reines, fizician american, laureat Nobel (n. 1918)

marți, 25 august 2015

ISTORIA ZILEI DE 25 AUGUST

1530 - S-a născut Ivan IV Vasilievici (Ivan cel Groaznic), mare cneaz al Moscovei şi al Întregii Rusii (1533-1547), primul Ţar al Rusiei (1547-1584) (m. 18 martie 1584).
1609- Astronomul italian Galileo Galilei a inventat primul său telescop terestru cu refracție.
1744 - S-a născut Johann Gottfried von Herder, scriitor, critic literar şi filosof, unul dintre întemeietorii curentului “Sturm und Drang” (d. 28 iulie 1794)
1768- James Cook începe prima sa călătorie.
1802 - S-a născut poetul romantic austriac Nikolaus Lenau: “Faust”, “Savonarola”, “Don Juan” (d. 22 august 1850)
1819 - A încetat din viaţă James Watt, inginer şi inventator englez (a perfecţionat maşina cu aburi) (n. 19 ianuarie 1736)
1822 - A încetat din viaţă Sir Frederick William Herschel, astronom britanic, descoperitorul planetei Uranus (n. 15 noiembrie 1738)
1841 - S-a născut Emil Theodor Kocher, chirurg, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină pe anul 1909, pionier în fiziopatologia şi chirurgia glandei tiroide (m. 27 iulie 1917)
1849 - S-a născut folcloristul şi istoricul literar G. Dem.Teodorescu, licenţiat în litere al Universităţii Sorbona (m. 20 august 1900)
1862 - Au fost unificate serviciile sanitare din Principatele Române
1867 - A încetat din viaţă Michael Faraday, fizician şi chimist, descoperitorul inducţiei electromagnetice; a enunţat legea conservării sarcinilor electrice şi a elaborat teoria electrizării prin influenţă (n. 22 septembrie 1791).
1873 - S-a născut Lucia Sturdza Bulandra, una dintre marile figuri ale scenei româneşti; a format generaţii întregi de actori: Nicolae Bălţăţeanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc; din 1947 până la sfârşitul vieţii a fost directoarea Teatrului Municipal din Bucureşti, astăzi Teatrul L.S.Bulandra (m. 19 septembrie 1961)
1891- Thomas Edison obține brevetul de invenție pentru filmul de 35 mm.
1900 - A încetat din viaţă Friedrich Nietzsche, filosof german (n. 15 octombrie 1844)
1902 - S-a născut Camil Baltazar, poet şi traducător: “Reculegeri în memoria ta”, “Biblice” (m. 27 aprilie 1977)
1907 - A încetat din viaţă Bogdan Petriceicu Hasdeu, scriitor și filolog român (n. 1836)
1908 - A încetat din viaţă fizicianul francez Henri Becquerel, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1903 (împreună cu Pierre şi Marie Curie) (n. 1852)
1912 - S-a născut Erich Honecker, om politic, preşedinte al Consiliului de Stat al fostei Republici Democrate Germane şi şef al statului (1974-1989); a demisionat din toate funcţiile în 1989, fiind mai târziu expulzat din ţară (m. 29 mai 1994)
1918 - S-a născut Leonard Bernstein, dirijor şi compozitor, prezentator al unui foarte audiat serial TV de istorie a muzicii (comedia muzicală “West side Story”) (m. 14 octombrie 1990)
1930 - S-a născut Sean Connery, actor britanic
1936 - S-a născut Sebastian Papaiani, actor român
1940 - S-a născut Mihai Pelin, istoric; a coordonat elaborarea primelor patru volume ale “Cărţii Albe a Securităţii” (“Opisul emigraţiei politice”, “Cul sele spionajului românesc”) (d. 14 dec 2007)
1946 - A murit, la Londra, Arnold Josef Rose, violonist de renume mondial, născut la Iaşi (n. 24 octombrie 1863)
1977 - A încetat din viaţă Dorin Sireteanu, actor de teatru şi film (n. 15 septembrie 1901)
1980 - A încetat din viaţă filosoful Dumitru D. Roşca, membru al Academiei Române: “Existenţa tragică. Încercare de sinteză filosofică” (n. 29 ianuarie 1895)
1984 - A încetat din viaţă scriitorul Truman Capote: “Cu sânge rece”, “Alte glasuri alte încăperi”, "Breakfast at Tiffany's" (n. 30 septembrie 1924)
2001 - A încetat din viaţă Philippe Leotard, actor şi cântăreţ; a jucat în peste 60 de filme şi a câştigat, în 1983, Premiul Cesar (n. 28 august 1940)
2008 - Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, s-a pronunţat pentru o recunoaştere a republicilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, decizia revenind de acum Executivului rus
2009 - A încetat din viaţă senatorul american Edward "Ted" Kennedy, fratele preşedintelui John F. Kennedy (n. 22 februarie 1932)
2012- Moare primul astronaut care a ajuns pe Lună, Neil Armstrong.

SURSE-http://www.mediafax.ro/cultura-media/semnificatii-istorice-pentru-25-august-14687079 ;https://ro.wikipedia.org/wiki/25_august

luni, 24 august 2015

PAULO COELHO -IMPLINESTE AZI 68 DE ANI

   PAULO COELHO s-a născut la Rio de Janeiro în 1947. 
   Este unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii, cărţile sale traduse în 80 de limbi şi editate în peste 200 de ţări atingând, până în prezent, vânzări de peste 150 de milioane de exemplare în întreaga lume, iar în România, de peste un milion de exemplare. 
    Înainte să devină un adevărat fenomen literar, a fost un hippie rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist, poet. În 1986 face pelerinajul la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat viaţa şi cariera. 
   Deşi profund ataşat de Brazilia natală, romanele lui dezvoltă drame universale, ceea ce explică primirea entuziastă de care se bucură pe toate meridianele.

   Paulo Coelho este scriitorul cu cea mai mare comunitate online, având peste 23 de milioane de fani pe reţelele de socializare. 
   În 2009, a intrat în Guinness Book drept autorul celei mai traduse cărţi (romanul Alchimistul). Este consilier special UNESCO în cadrul programului „Convergenţe spirituale şi dialoguri interculturale", membru al comitetului director al Fundaţiei Shimon Peres, al Schwab Foundation for Social Entrepreneurship, al Lord Menuhin Foundation. 
    I s-au decernat numeroase premii (printre care premiul german Bambi 2001, acordat personalităţii culturale a anului, premiul italian Fregene pentru literatură) şi importante distincţii (Cavaler al Legiunii de Onoare, Franţa, 1999; Comandor al Ordinului Rio Branco, Brazilia, 1998 etc.). Este membru al Academiei Braziliene de Litere din 28 octombrie 2002.
    A fondat Institutul Paulo Coelho, care acordă ajutoare îndeosebi copiilor şi bătrânilor din păturile defavorizate ale societăţii braziliene. Este colaborator permanent al unor reputate publicaţii, printre care Corriere della Sera (Italia) şi El Semanal (Spania).
Opere pricipale :
   Jurnalul unui Mag (1987); Alchimistul (1988); Brida (1990); Walkiriile (1992); La râul Piedra am şezut şi am plâns (1994); Al cincilea munte (1996); Manualul războinicului luminii (1997); Veronika se hotărăşte să moară (1998); Diavolul şi domnişoara Prym (2000);Unsprezece minute (2003); Zahir (2005); Vrăjitoarea din Portobello (2006); Ca un râu care curge (2006); Învingătorul este întotdeauna singur (2008); Aleph (2010), Manuscrisul găsit la Accra (2012); Adulter (2014). Numeroase dramatizări, CD uri şi jocuri electronice după cărţile sale.


sursa-http://www.humanitas.ro/paulo-coelho

ISTORIA ZILEI DE 24 AUGUST

79 - Erupţia vulcanului Vezuviu a distrus oraşele Pompei, Herculaneum şi Stabiae, care au fost acoperite de lavă. A încetat din viaţă, în aceste condiţii, Plinius cel Bătrîn, istoric, filolog şi literat roman, unul dintre cei mai reputaţi enciclopedişti ai Antichităţii.
1820 - A încetat din viaţă Ion Budai Deleanu, scriitor, filolog şi istoric român, autor al poemului eroic-comic ''Ţiganiada'' (n. 6 ianuarie 1760).
1865 - S–a născut Ferdinand Viktor Adalbert Meinrad De Hohenzolern-Sigmaringen, rege al României (1914–1927), membru de onoare, protector şi preşedinte de onoare al Academiei Române (d. 20 iulie 1927).
1868 - A încetat din viaţă scriitorul Costache Negruzzi (n. 1808), membru fondator al Societăţii Academice Române, strălucit reprezentant al curentului naţional-popular de la “Dacia Literară” (n. 1808).
1899 - S-a născut Jorge Luis Borges, considerat cel mai important scriitor latino-american contemporan (m. 14 aprilie 1986).
1929 - S-a născut Yasser Arafat, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene din 1994 (aceasta dată este trecută în certificatul său de naştere înregistrat la Cairo/Egipt; dupa alte surse, s-ar fi născut la 4 sau 27 august 1929); Premiul Nobel pentru pace pe 1994. (m. 11 noiembrie 2004)
1944 - Este confirmată starea de beligeranţă cu Germania, printr-o declaraţie oficială de război a Guvernului român, difuzată prin radio şi publicată în presa din 25 august.
1947 - S-a născut Paulo Coelho, scriitor brazilian
1948- S-a născut Jean-Michel Jarre, muzician francez
1979 - A încetat din viaţă pilotul german Hanna Peitsch, prima femeie căpitan de zbor din lume (n. 29 martie 1912).
1991 - Gorbaciov demisionează din fruntea Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.
2002 - Marina pakistaneză a lansat la apă primul său submarin fabricat în Pakistan, de tipul Agosta 90-B, au anunţat autorităţile militare pakistaneze.
2006 - Regizorul Cristian Nemescu a murit într-un accident rutier (n. 31 martie 1979); ultimul său film, "California Dreamin' (nesfârşit)", a primit premiul Un certain regard la a 60-a ediţie a Festivalului de la Cannes (2007).
2006- Uniunea Astronomică Internațională a votat redefinirea termenului de planetă, retrogradând Pluto la statutul de „planetă pitică” și lăsând sistemul solar cu numai optplanete.
2008- Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing, China. România obține un total de 8 medalii (4 de aur, 1 de argint, 3 de bronz).
2012- În urma unui proces marcat de provocări, extremistul Anders Behring Breivik este găsit vinovat de comiterea atentatelor de la Oslo și Utoeya, soldate cu 77 de morți în iulie 2011. El este condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă, care poate fi prelungită atât timp cât va fi considerat periculos.
2014- A încetat din viaţă Richard Attenborough, actor, regizor, producător și antreprenor englez (n. 1923)


vineri, 21 august 2015

ISTORIA ZILEI DE 21 AUGUST

1698 - S-a născut unul dintre cei mai faimoşi meşteri de viori ai vremii, Giuseppe Guarneri. Una dintre viorile construite de el i-a aparţinut lui Paganini (m. 17 octombrie 1744)
1723 - A încetat din viaţă Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei (1693; 1710-1711) şi cărturar umanist, autor al lucrărilor “Descrierea Moldovei” şi “Istoria Imperiului Otoman” (n. 1673)
1789 - S-a născut matematicianul şi fizicianul francez Augustin Louis baron de Cauchy, a fost unul dintre pionierii analizei matematice şi a adus o serie de contribuţii şi în domeniul fizicii. (d. 1857)
1798 - S-a născut istoricul francez Jules Michelet (m. 1874). Cele mai vaste şi importante lucrări ale istoricului "Histoire de Franc" şi "Histoire de la Révolution française"
1856 - S-a născut publicistul Constantin C. Bacalbaşa, autor al lucrărilor “Bucureştii de altădată” şi "Capitala sub ocupaţia duşmanului" (m. 5 februarie 1935)
1882 - S-a născut omul de ştiinţă Augustin Maior, realizatorul primei instalaţii experimentale din lume de telefonie multiplă (m. 3 octombrie 1963)
1896 - S-a născut matematicianul român Alexandru Pantazi, fost membru al "Societăţii Române de Ştiinţe"; a fost membru al "Gazetei Matematice", iar în anii 1942 şi 1942 a făcut parte din delegaţia de conducere a acestei reviste (d. 4 noiembrie 1948)
1902 - S-a născut regizorul Paul Călinescu, pionier al cinematografiei româneşti instituţionalizate, autor al primelor filme de actualitate. Primul film regizat a fost "România" (1934), a scris scenariul filmului "Titanic vals" (1964) - în colaborare cu Tudor Muşatescu. (m. 27 martie 2000).
1921 - S-a născut actorul de revistă Gioni Dimitriu. A jucat în multe filme precum "Dragoste la zero grade" (1964), "Drumul oaselor" (1980). (m. 16 decembrie 2003).
1925- S-a născut Toma Caragiu unul dintre cei mai mari actori români, cu activitate bogată în teatru, TV, film. Unul dintre filmele sale de referinţă fiind "Actorul şi sălbaticii" (1975) (m. 4 martie 1977).
1945 - Regele Mihai I a somat guvernul dr. Petru Groza să demisioneze. În urma refuzului primit, a hotărât să nu mai semneze decretele de legi („greva regală”)
1959 - Hawaii devine cel de-al 50-lea stat american
1965 - România adoptă Constituţia
1991 - Letonia îşi declară independenţa
1991 - A încetat din viaţă Eugen Jebeleanu, academician, poet, publicist şi traducător român. Membru al Academiei Române în 1955, membru titular din 1974. (n. 24 aprilie 1911)
2010 - A încetat din viaţă fostul lider comunist Gheorghe Apostol, semnatar, în 1989, al "Scrisorii celor şase", prin care era criticat Nicolae Ceauşescu. Apostol a fost, după moartea lui Gheorghiu Dej, principalul contracandidat al lui Nicolae Ceauşescu la conducerea PCR (16 mai 1913)
ZIUA MEDICINEI MILITARE — la 21 august 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de înființare a corpului de ofițeri sanitari. Prin Înaltul Decret Românesc nr. 4629 a luat ființă Corpul Ofițerilor Sanitari din Armată, atestându-se astfel medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătății efectivelor militare.

SURSA-http://www.mediafax.ro/cultura-media/semnificatii-istorice-pentru-ziua-de-21-august-14683140

joi, 20 august 2015

ISTORIA ZILEI DE 20 AUGUST

1741 - Exploratorul danez Vitus Bering a descoperit Alaska
1779 - S-a născut chimistul şi mineralogul Jöns Jakob Berzelius, unul dintre creatorii chimiei moderne; a introdus notaţia elementelor chimice prin simboluri (m. 7 august 1848).
1827 - S-a născut Josef Strauss, compozitor şi dirijor austriac. (m. 22 iulie 1870)
1833 - S-a născut scriitorul Vasile Pogor, om politic, publicist şi poet român, membru fondator al "Societăţii Junimea" (m. 1906).
1833 - S-a născut Benjamin Harrison, a fost cel de-al douăzeci şi treilea preşedinte al Statelor Unite ale Americii pentru un singur mandat între 1889 şi 1893 (m. 13 martie 1901).
1864- Sa născut Ionel I.C.Brătianu, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, de mai multe ori ministru şi prim-ministru, membru de onoare al Academiei Române (m. 24 noiembrie 1927).
1871 - S-a născut fiica regelui Carol I şi a Elisabetei, Maria. A încetat din viaţă de scarlatină la vârsta de 3 ani.
1872 - A încetat din viaţă scriitorul Dimitrie Bolintineanu, participant la revoluţia de la 1848 ("Manoil. Roman naţional", "Elena. Roman original de datine politico-filosofic") (n. 1825).
1873 - S-a născut medicul internist şi balneolog Anibal Theohari; a pus bazele balneologiei moderne în ţara noastră (m. 5 februarie 1933).
1910 - A încetat din viaţă medicul Nicolae Manolescu, medic oftalmolog şi educator sanitar, întemeietorul şcolii româneşti de oftalmologie (1903-1904) (n. 1850)
1914 - A încetat din viaţă Papa Pius al X-lea (Giuseppe Melchiorre Sarto), a fost Papă din 1903 până în 1914 (n. 2 iunie 1835).
1920 - S-a născut Zoe Dumitrescu - Buşulenga, personalitate a culturii române, cu o prolifică activitate de cercetător, critic şi istoric literar, eseist, filozof al culturii şi pedagog român. (m. 5 mai 2006)
1923 - A încetat din viaţă compozitorul Alexis Catargi (n.17 septembrie 1876).
1930 - A încetat din viaţă Gheorghe A. Dinicu, compozitor, profesor şi dirijor (n. 1863).
1940 - A fost asasinat, în Mexic, Lev Troţki (Lev Davidovici Bronstein), om politic rus, figură proeminentă a revoluţiei din 1905 - 1907 şi din 1917 (n. 7 noiembrie 1879).
2006 - A murit compozitorul Laurenţiu Profeta, printre distincţiile obţinute se numără Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în anul 1999, precum şi Premiul de compoziţie "George Enescu", în anul 1946 (n. 1925)

SURSE-http://www.mediafax.ro/cultura-media/semnificatii-istorice-pentru-ziua-de-20-august-13117243

miercuri, 19 august 2015

GEORGE ENESCU -AZI AR FI IMPLINIT 134 DE ANI ....

" Când văd că aici se face ceva pentru ţara mea, eu nu ştiu ce e oboseala. 
  Viaţa mea toată mi-am pus-o fără preget în serviciul artei, iar arta mea e pusă la dispoziţia lumii întregi. Lumea însă trebuie să cunoască ţara mea aşa cum e. 
  Peste tot unde mă duc, eu nu uit că aceasta e prima mea datorie."

George Enescu în George Enescu. Interviuri acordate presei româneşti, vol. 2

ISTORIA ZILEI DE 19 AUGUST

1819 - A încetat din viaţă inventatorul scoţian James Watt, care a adus îmbunătăţiri motorului cu aburi (n. 1736).
1822 - A încetat din viaţă matematicianul şi astronomul francez Jean Baptiste Joseph Delambre (n. 1749).
1858 - Reprezentantii celor şapte puteri (Marea Britanie, Franta, Austria, Prusia, Rusia, Turcia, Regatul Sardiniei) au semnat Convenţia de la Paris, potrivit căreia cele două ţări române urmau să poarte numele de Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti (fiecare cu domn, guvern şi adunare legiuitoare proprii), rămânând sub suzeranitatea Porţii. Convenţia a devenit legea fundamentală a ţării şi a rămas în vigoare până în 1864.
1881- S-a născut compozitorul George Enescu, cel mai important muzician român (d. 4 mai 1955).
1883 - S-a născut celebra creatoare franceză de modă Coco Chanel (d. 10 ianuarie 1971)
1891 - A încetat din viaţă pictorul Theodor Aman, fondator al Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti (n. 20 martie 1831).
1919 - Afghanistanul şi-a declarat independenţa.
1934 - După moartea preşedintelui Hindenburg, cancelarul Adolf Hitler a preluat şi funcţiile de preşedinte şi şef al armatei, autointitulându-se Fuhrer.
1935- S-a născut Dumitru Radu Popescu, prozator și dramaturg român
1936- A încetat din viaţă Federico Garcia Lorca, poet și dramaturg spaniol (n. 1898)
1941 - S-a născut inginerul chimist Mircea Desideriu Banciu, membru corespondent al Academiei Române, membru al Societăţii europene de chimie. (d. 2005)
1960 - URSS lansează Sputnik 5, cu căţeii Belka şi Strelka, 40 de şoareci, 2 şobolani şi o varietate de plante la bord. A doua zi, la întoarcerea pe Pământ, toate animalele erau sănătoase.
1969- S-a născut Matthew Perry, actor american
1994 - A încetat din viaţă chimistul american Linus Pauling, laureat al Premiului Nobel pentru chimie şi al Premiului Nobel pentru pace (n. 28 februarie 1901).
1999- A încetat din viaţă Mircea Sântimbreanu, scriitor, publicist, scenarist și producător român de film (n. 1926)
2004- Lansarea la bursa a companiei multinationale Google.

marți, 18 august 2015

ISTORIA ZILEI DE 18 AUGUST

1503 - A încetat din viaţă papa Alexandru al VI-lea, (numele laic Rodrigo de Borja).
1572- La Paris are loc căsătoria dintre viitorul rege Henric al IV al Franței și Margareta de Valois, fiica lui Henric al II-lea; se așteaptă o reconciliere dintre protestanți și catolici.
1750 - S-a născut compozitorul Antonio Salieri, îndrumător al lui Beethoven, Schubert şi Liszt (d.1825)
1830 - S-a născut împăratul Austriei Franz Iosef (d.1916).
1850- A murit scriitorul francez Honoré de Balzac: "În căutarea absolutului", "Moş Goriot", "Eugénie Grandet", "Iluzii pierdute" (n. 20 mai 1799).
1883 - S-a născut dr. Mihai Ciuc, bacteriolog, imunolog şi epidemiolog, discipol al dr. Ioan Cantacuzino; membru al delegaţiei române la Conferinţa de pace de la Paris (d. 1969).
1916 -S-a născut Neagu Djuvara istoric, diplomat, filozof, jurnalist și romancier român..
1933 - S-a născut Roman Polanski, regizor francez de origine poloneză
1936 - A fost asasinat, în timpul Războiului Civil din Spania, scriitorul Federico Garcia Lorca (n. 5 iunie 1898).
1936 - S-a născut Robert Redford, actor și regizor american
1973 - O echipa de arheologi americani a descoperit, în timpul unor cercetări efectuate în Grecia, dovada că începutul navigaţiei s-ar plasa acum aproape 10.000 de ani.
1991 - Are loc lovitura de stat din URSS (eşuată în final), preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov fiind arestat la casa de vacanţă din Crimeea.
1998 - A încetat din viaţă Iosif Sava, muzicolog, realizator de emisiuni radio şi de televiziune (n. 15 februarie 1933).
2008 - Preşedintele pakistanez, Pervez Musharaf, a demisionat în urma presiunilor făcute de opoziţie.

SURSA-http://www.mediafax.ro/cultura-media/semnificatii-istorice-pentru-ziua-de-18-august-14678776 ;
Wikipedia