TRIPLA LANSARE DE CARTE-EDY MOTATAIANU

      Prima carte lansata se numește „Prințul Degeaba” și este o „piesă de teatru avertisment”, după cum declară autorul. A fost premiată în anul 2013 la Concursul Național de Dramaturgie al Republicii Moldova.
    A urmat cartea pentru copii intitulată „O altfel de …Poveste”, care se adresează mai mult preșcolarilor, fiind o poveste de colorat, în concepția grafică a artistului plastic Cătălin Dragomir, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
     În sfârșit, „Zână Focului și Mână Lungă” este un audio-book, primul din seria „Pățaniile lui Ionel Bocănel”, o poveste interactiv muzicală.

Copiii au făcut cunoștință cu noi întâmplări trăite de îndrăgiții eroi Ionel Bocănel, Zâna, Liliana, Ionel cel cumințel, Baba Cloanța, Zâna Minunilor, Zâna Naturii, Spiridușul Verde Înrourat. Autorul a reușit să pătrundă în fascinantul și mereu proaspătul univers al poveștilor, a brodat istorioare pline de savoare, atractive, care au ținut copiii cu sufletul la gură.

LA EVENIMENT AU PARTICIPAT ELEVI DE LA :

COLEGIUL 'IOAN MINCU "

CLASA PREGATITOARE DE LA LICEUL DE ARTE " SIGISMUND TODUTA " DEVA 

PROF. MARINESCU DANIELA

GRUPA MIJLOCIE DE LA GRADINITA P.P.7 STRUCTURA PP6 

PROF. CIUREA DANIELA

GRUPA MARE   DE LA GRADINITA P.P.7 STRUCTURA PP6

PROF. DAN SANDA

 









ISTORIA ZILEI DE 31 MARTIE

1437: A izbucnit răscoala țărănească de la Bobâlna;
1596: S-a nascut René Descartes, filosof, matematician francez (d. 1650);
1727: A murit Isaac Newton, matematician, fizician (n. 1643);
1732: S-a nascut Franz Joseph Haydn, compozitor austriac (d. 1809);
1809: S-a nascut Nikolai Vasilievici Gogol, scriitor rus (d. 1852);
1855: A murit Charlotte Brontë, scriitoare britanică (n. 1816);
1871: S-a concesionat, pe timp de 45 de ani, unei societăți belgiene, reprezentate de Harry Hubert de Mervée Slade, dreptul de construire și exploatare în București a tramvaielor cu cai, denumite pe atunci drumurile de fier americane;
1877: Războiul de independență: Guvernul României a hotărât mobilizarea generală a armatei;
1889: A fost inaugurat Turnul Eiffel, construcție impunătoare, modelată în aproximativ 7.000 de tone de oțel, al cărei profil este simbolul Franței;
1891: S-a nascut Ion Pillat, poet și traducător român, laureat al Premiului Național pentru literatură (d. 1945);
1933: S-a nascut Nichita Stănescu, poet român (d. 1983);
1938: Carol al II-lea a desființat toate partidele politice și a instituit Consiliul de Coroană ca organ de stat cu caracter permanent, alcătuit din membri "consilieri regali" numiți de rege, cu rang de miniștri de stat; 
1945: A murit Anne Frank, al cărei jurnal faimos a fost publicat după al doilea război mondial (n. 1929);
 1959: Al 14-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, a ajuns la granița cu India, unde i s-a oferit azil politic;
1997: A murit Gheorghe Tomozei, poet român (n. 1936);
2009: A murit Marga Barbu, actriță româncă de teatru și film (n. 1929);


 SURSA-http://ro.wikipedia.org/wiki/31_martie

CAMPANIA "O JUCARIE PENTRU FIECARE "


Anul trecut, în preajma Zilei Internaționale a Copilului, 1 iunie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în colaborare cu Asociația „Prietenii Bibliotecii” Deva, a inițiat un generos demers ce a avut în vedere copiii aflați în centrele de plasament din județul Hunedoara.
Am pornit de la ideea că fiecare copil are dreptul la bucurie, are dreptul să crească într-un mediu cât mai apropiat de cel familial. Copiii instituționalizați resimt o acută nevoie de căldură sufletească. Tocmai de aceea, am lansat campania O jucărie pentru fiecare, am distribuit afișe prin oraș, făcând apel la bunăvoința și generozitatea oamenilor pentru a le dărui jucării copiilor aflați în centre de plasament și în alte locații de acest gen.
Impactul acestui demers a fost cu totul deosebit, numărul celor care au venit cu jucării pentru copiii necăjiți a fost mult peste așteptările noastre. De asemenea, copiii din centrele de plasament din Brad, Orăștie, Hațeg, Hunedoara și Deva s-au bucurat și ne-au fost extrem de recunoscători pentru momentele unice pe care le-au trăit atunci când au primit jucăriile.
Tocmai pentru că această inițiativă a Bibliotecii s-a bucurat de mare succes, intenționăm să continuăm și în anul 2014 acțiunea de strângere de jucării pentru copiii aflați în situații dificile, lipsiți de căldura părintească. Suntem siguri că și în acest an, oameni de toate vârstele și categoriile sociale vor da dovadă de promptitudine, entuziasm și multă generozitate față de copiii cărora le este destinată acțiunea O jucărie pentru fiecare. Printr-un gest aparent mărunt acești oameni vor aduce un strop de bucurie în sufletele acestor copii, un zâmbet pe buzele lor.
Pe această cale, îi anunțăm pe toți cei care vor să le dăruiască acestor copii jucării că sunt așteptați la Secția de Artă și Carte Franceză a Bibliotecii, unde se va afla un centru de colectare a jucăriilor, în perioada 14 aprilie – 29 mai 2014, de luni până vineri între orele 1000 și 1800, sâmbăta între orele 900 și 1400.
Este o inițiativă cu care ne mândrim, o inițiativă pe care o continuăm și prin care, încă o dată, ne dovedin implicarea în viața comunității.

MIERCURI ,2.04.2014 ,NE INTALNIM IN CADRUL MANIFESTARII CULTURALE "DACA AS FI SCRIITOR ...."


Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează manifestarea culturală „Ziua Internațională a Cărții pentru Copii”, ediția a IX-a, în cadrul căreia se vor premia câștigătorii concursurilor „Dacă aş fi scriitor…” și „Dacă aș fi ilustrator…”.
Decernarea premiilor va avea loc în ziua de 2 aprilie 2014, ora 1000, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.
De câțiva ani, a intrat în tradiția Bibliotecii Județene să organizeze aceste atractive concursuri pentru elevii din ciclul primar, o incitantă competiție ce are ca scop principal formarea deprinderii de a citi, dezvoltarea imaginației, stimularea creativității și cultivarea talentului literar și artistic.
Concursul „Dacă aş fi scriitor…” constă în mai multe etape: cu câteva luni înainte, elevilor din ciclul primar li se comunică titlurile unor povești din literatura română și universală, cunoscute și îndrăgite, pe care copiii sunt invitați să le recitească și, pe baza lor, să scrie propria lor poveste, să-și pună fantezia la încercare și să rescrie povestea pe care au ales-o din cele recomandate. În felul acesta, aflați în ipostaza de scriitor, copiii refac povestirea, regândesc întâmplările și conduc firul acțiunii fiecărei povești după cum le dictează talentul și imaginația. Ceea ce rezultă este o nouă variantă a poveștii. Juriul, format din bibliotecari, citeşte toate aceste creaţii ale copiilor şi le premiază.
Concursul „Dacă aș fi scriitor…” are două secțiuni:
a) pentru clasele I și a II-a
b) pentru clasele a III-a și a IV-a.

Anul acesta, au fost selectate opt povești:
Capra cu trei iezi,
Croitorașul cel viteaz,
Degețica,
Motanul încălțat,
Neghiniță,
Sarea în bucate,
Scufița roșie,
Soldățelul de plumb.
Criteriile pe care se bazează decizia juriului sunt legate de originalitate, imaginaţie, creativitate, fără a neglija aspectele legate de corecta folosire a limbii române. De asemenea, se urmărește exprimarea cursivă, coerentă, cu folosirea unor figuri de stil adecvate şi cu păstrarea elementelor specifice basmului.
Cu același prilej, se organizează și concursul „Dacă aş fi ilustrator…”, care se adresează tot micilor cititori din ciclul primar şi constă în realizarea unei coperţi de carte cu titlul uneia dintre poveştile menţionate mai sus. Lucrările prezentate trebuie să conţină o ilustraţie reprezentativă pentru povestea aleasă şi elementele de identificare a unei cărţi. Este o modalitate în plus de a atrage copiii spre lectură şi de a le dezvolta imaginaţia artistică.
Concursul „Dacă aș fi ilustrator...” are două secțiuni:
a) pentru clasele pregătitoare, I și a II-a
b) pentru clasele a III-a și a IV-a.
Festivitatea de premiere se încheie, de fiecare dată, cu o frumoasă paradă a costumelor reprezentând personaje din poveştile aflate în concurs şi cu decernarea de diplome din partea juriului.

sâmbătă, 29 martie 2014

IN LUMEA POVESTILOR



IN 13 MARTIE NE-AM INTALNIT  CU CLASA A II-A PROF. JURCOANE CRISTINA DE LA COLEGIUL TEHNIC " D.HURMUZESCU " STRUCTURA- SCOALA GENERALA " ANDREI MURESANU" DEVA

ISTORIA ZILEI DE 29 MARTIE

1599: Cardinalul Andrei Bathory a devenit principe al Transilvaniei;
1815: S-a nascut Costache Caragiale, dramaturg și actor român, primul director al Teatrului Național din București (d. 1877);
1830: Conform Tratatului de pace ruso-turc de la Adrianopol, au început lucrările Comisiei pentru delimitarea granițelor dunărene dintre Principatele române și Imperiul otoman. Fostele raiale Brăila, Giurgiu, Turnu, împreună cu 30 de insule din Dunăre au fost efectiv reanexate Țării Românești. Lacul Brateș a revenit Moldovei;
1881: La Teatrul Național din București, are loc premiera piesei "Sânziana și Pepelea", de Vasile Alecsandri;
1891: A murit Georges Seurat, pictor francez neoimpresionist (n. 1859);
1908: S-a nascut Virgil Carianopol, poet român (d. 1984);
1941: S-a nascut Constanța Buzea, poetă româncă (d. 2012);
1941: S-a nascut Violeta Andrei, actriță româncă;
1943: S-a nascut Vangelis (Evangelos Odysseas Papathanassiou), compozitor grec;
1945: Ministrul de Justiție, Lucrețiu Pătrășcanu, a semnat decretul-lege pentru purificarea administrației publice, promulgat de rege în aceeași zi;
1952: A murit I.A. Bassarabescu, prozator român (n. 1870);
1962: S-a nascut Dan Bittman, cântăreț român (Holograf);
1971: A murit Perpessicius, poet, critic și istoric literar român (n. 1891);
1972: S-a semnat Convenția cu privire la răspunderea internațională pentru daunele cauzate de obiecte lansate în spațiul extra-atmosferic (adoptată la 29 noiembrie 1971 la a XXVI-a sesiune a Adunării Generale a ONU);
2004: Șapte țări din Europa de Est, printre care și România, devin membre oficiale ale NATO;
2005: Trei ziariști români au fost răpiți în Irak: reporterul Marie Jeanne Ion și cameramanul Sorin Dumitru Mișcoci, de la Prima TV, și reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul „România Liberă”;
2009: A murit Maurice Jarre, compozitor francez (n. 1924);


Sursa WIKIPEDIA 

joi, 6 martie 2014

177 DE ANI DE LA NASTEREA SCRIITORULUI ION CREANGA

AU PARTICIPAT ELEVII CLASELOR I-IV DE LA SCOALA PRIMARA BANPOTOC SI ELEVII CLASEI A V-A DE LA LICEUL TEORETIC "SABIN DRAGOI "DEVA
PROF. SERBAN MIHAELA LILIANA
PROF.PENTRU INVATAMANTUL PRIMAR IACOB TATIANA



ISTORIA ZILEI DE 6 MARTIE

1475: S-a nascut Michelangelo Buonarroti, sculptor, pictor, arhitect și poet italian, recunoscut ca cel mai de seamă artist renascentist (d. 1564);
1521Fernando Magellan ajunge la Guam;
1619: S-a nascut Savinien de Cyrano de Bergerac, eseist și dramaturg francez (d. 1655);
1853: Opera Traviata, de Giuseppe Verdi are premiera la Veneția;
1869Dimitri Mendeleev prezintă prima varianta a tabelului periodic al elementelor Societății Ruse de Chimie;
1897: A intrat în vigoare Legea repausului în zilele de duminică și sărbători. Potrivit legii, era liberă doar dimineața de duminică și alte 14 sărbători pe an;
1920: S-a nascut Ernest Maftei, actor român de teatru și film (d. 2006);
1927: S-a nascut Gabriel García Márquez, scriitor columbian, laureat al Premiului Nobel;
1930: A avut loc, la cinematograful Capitol din București, premiera filmului documentar Viața unui oraș, reintitulat ulterior Viața începe mâine, realizat de regizorul Jean Mihail; filmul a marcat începutul carierei de documentarist a regizorului;
1941: A avut loc, la Opera Română din București, premiera operei Alexandru Lăpușneanu, de Alexandru Zirra, unul dintre pionierii muzicii de operă românești;
1945: Instaurarea guvernului dr. Petru Groza (sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I este nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim ministru; acesta formează un nou guvern, în care ministerele cheie erau deținute de comuniști;
1957: A murit Constantin Rădulescu-Motru, filosof, psiholog, pedagog român (n. 1868);
1993: A fost semnată, la IstanbulConvenția privind cooperarea în domeniile culturii, învățământului, științei și informațiilor în zona Mării Negre;
1989: A murit Vasile Netea, istoric român (n. 1912)
1997: Tabloul lui Pablo PicassoCap de femeie, este furat de la galeria londoneză și recuperat o săptămână mai târziu;
SURSA-WIKIPEDIA