vineri, 21 iunie 2013

ZIUA MUZICII EUROPENE

     Începând cu anul 1982, în data de 21 iunie se sărbătorește Ziua Muzicii, devenită mai apoi, începând cu anul 1985 Ziua Muzicii Europene.
    În peste 110 țări se desfăşoară mii de concerte gratuite susţinute de muzicieni amatori sau profesionişti din toate colţurile lumii.

      De la lansarea sa, de către Ministrul Francez pentru Cultură şi până astăzi "Fete de la musique " a devenit deopotrivă un loc de întâlnire a variatelor genuri şi forme de expresivitate muzicală şi a iubitorilor acestei arte. Începând cu 1985, sărbătoarea a fost internaţionalizată.


ISTORIA ZILEI DE 21 IUNIE

1527: A murit Niccolo Machiavelli, istoric, scriitor, politician italian (n. 1469);
1633: Omul de știință italian Galileo Galilei este găsit vinovat de către Inchiziție de „bănuită erezie“ pentru apărarea opiniei heliocentrice copernicane, în care se crede că Pământul și alte planete orbitează în jurul Soarelui. Deși a fost forțat în a renega public opinia heliocentrică, pedepsei sale i s-a adăugat și o perioadă nelimitată de arest la domiciliu;
1732: S-a nascut Martha Washington, cea dintâi „Primă doamnă” a Statelor Unite ale Americii (d. 1802);
1848: În revista „Foaie pentru minte, inima și literatură" a apărut poezia „Un răsunet", de Andrei Mureșanu. Din data de 24 ianuarie 1990, această poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al României, cunoscut sub titlul „Deșteaptă-te, române!";
1905: S-a nascut Jean-Paul Sartre, romancier, dramaturg, filosof francez (d. 1980);
1935: S-a nascut Françoise Sagan, scriitoare franceză (d. 2004);
1943: S-a nascut Andrei Șerban, regizor român de teatru și film;
1977: Elvis Presley susține ultimul său concert în Rapid City, Dakota de Sud;
1982: S-a nascut Prințul William de Wales;
1988: A murit George Ivașcu, istoric și critic literar român (n. 1911);



ZIUA MUZICII EUROPENE.
SOLSTIŢIUL DE VARĂ.



SURSA-WIKIPEDIA

joi, 20 iunie 2013

NICOLE KIDMAN AZI IMPLINESTE 46 DE ANI !!!

   Nicole  Kidman s-a nãscut în Hawaii pe 20 iunie 1967 si a copilãrit în Australia. Tatãl sãu este de meserie biochimist, iar mama educatoare. Kidman a luat lectii de balet din copilãrie si s-a înscris la scoala de teatru la vârsta de 10 ani. A debutat pe marele ecran în filmul australian intitulat Bush Christmas la vârsta de 14 ani. Rolul care a fãcut din ea o vedetã în Australia a fost cel din serialul Vietnam, pentru care a fost distinsã cu titlul de cea mai bunã actritã a anului 1985.
        În 1998, Kidman a debutat cu succes pe scena teatralã londonezã, în piesa intitulatã The Blue Room, o adaptare a piesei “La Ronde” a lui Arthur Schnitzler, în regia lui Sam Mendes. Atât Kidman, cât si partenerul sãu de scenã, Iain Glenn, au interpretat cinci roluri diferite în The Blue Room, performantã care i-a adus lui Kidman o nominalizare la Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bunã actritã.
      In cea de-a doua jumatate a anilor 90, castiga aprecierea atat de meritata a criticilor. Actrita australiana vine in atentia audientei americane cu rolul ei din "Days of Thunder" (1990) in care joaca cu Tom Cruise, dar cu adevarat reuseste de abia in 1995, cu "To Die For", in regia lui Gus Van Sant. A castigat aprecierea criticilor pentru rolul Isabel Archer din "The Portrait of a Lady", adaptarea romanului lui Henry James. Deja celebra la Hollywood, Kidman avea sa apara alaturi de George Clooney in filmul cu un buget mare - "The Peacemaker" (1997) si alaturi de Sandra Bullock in "Practical Magic" (1998).
        In 1999, Kidman a jucat in "Eyes Wide Shut" in regia lui Stanley Kubrick. In urmatorul an a continuat sa joace in mai multe filme, printre care: "Birthday Girl" in regia lui Jez Butterworth si filmul lui Baz Luhrmann, "Moulin Rouge", in care are rolul unei curtezane din secolul 19 la Paris, film cu care castiga un Glob de Aur si o nominalizare la Oscar pentru cea mai bun actrita.
        A fost casatorita de doua ori. In Ajunul Craciunului anului 1990 s-a casatorit cu Tom Cruise. Au adoptat impreuna doi copii: Isabella Jane si Connor Cruise. In februarie 2001 Tom Cruise a cerut divortul. In ianuarie 2005, Nicole l-a intalnit pe Keith Urban la un eveniment pentru Australia, tara natala pentru amandoi. Pe 25 iunie 2006 s-au casatorit la Sidney,iar pe 7 iulie 2008 s-a nascut fetita lor Sunday Rose.

       Este câștigătoare a premiului Oscar.pentru rolul principal din filmul The Hours din anul 2003 .







surse : http://www.cinemagia.ro;
Wikipedia

VACANTA PLACUTA !!!!


       VA DORIM TUTUROR  DISTRACTIE MAXIMA IN  VACANTA ,SA ADUNATI AMINTIRI FRUMOASE SI RELAXARE CAT CUPRINDE,SA AVETI PARTE DE TIMP FRUMOS ACOLO UNDE VETI FI SI SA VA BUCURATI DIN PLIN DE TOATE FRUMUSETILE PE CARE LE VETI VEDEA !
      SA PRINDETI FIECARE RASARIT,SA NU RATATI NICI UN APUS ,SA VA DISTRATI SI SA PROFITATI DE ORICE OCAZIE....SA FACETI POZE ,SA VA SIMITITI BINE SI SA RAMANETI CU AMINTIRI PLACUTE DIN ACEASTA VACANTA ...
     SA NE VEDEM CU BINE LA TOAMNA SI MULTUMIRI MULTE DOAMNELOR INVATATOARE  PENTRU COLABORARILE MINUNATE PE CARE LE -AM AVUT IN ACEST AN SCOLAR  !!! 
      VACANTA PLACUTA  !!!


ISTORIA ZILEI DE 20 IUNIE

1819S-a nascut Jacques Offenbach, compozitor francez de origine germană considerat întemeietorul operetei clasice franceze (d. 1880);
1837Victoria devine regină a Marii Britanii;1891: Mihail Kogălniceanu, istoric, scriitor, publicist și politician român (n. 1817);
1909: S-a nascut Errol Flynn, actor american ( d. 1959);
1913: S-a nascut Aurel Baranga, dramaturg și publicist român (d. 1979);
1938: În perioada 20 iunie - 25 iulie 1938 s-a desfășurat procesul de acoperire cu alamă a modulelor din fontă ale „Coloanei fără sfârșit", operă a sculptorului Constantin Brâncuși, a cărei construcție a început la 15 august 1937;
1940: A fost inaugurat, la București, Institutul de Antropologie, întemeiat prin strădaniile doctorului Josef Francisc Rainer (astăzi Institutul de Antropologie „Francisc Rainer" al Academiei Române);
1953: S-a nascut Cyndi Lauper, cântăreață și compozitoare americană;
1954: S-a inaugurat podul cu tablier metalic peste Dunăre la Giurgiu, numit 
Podul Prieteniei, pe atunci cel mai mare pod combinat (de cale ferată și rutier) din Europa, construit în doi ani și jumătate, în colaborare cu alte țări vecine;
1962: A murit Victor Papacostea, istoric român (n. 1900);
1967: S-a nascut Nicole Kidman, actriță australiană;
1988  : A murit Nicolae Lascu, istoric al literaturii antice ( n. 20 aprilie 1908)
1992: Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe Române a hotărât canonizarea ca sfinți a voievodului Constantin Brâncoveanu și a copiilor lui , precum si a „binecredinciosului voievodȘtefan cel Mare și Sfânt", prăznuit la 2 iulie;
1995: A murit Emil Cioran, eseist și filosof român (n. 1911);

Sursa-Wikipedia

miercuri, 19 iunie 2013

GEORGE CALINESCU -114 ANI DE LA NASTEREA SA



Interdicţie 
     de George Calinescu



Nici n-ai ieşit pe uşa cea de perete dată,
Şi-ncep să număr ziua când vei veni din nou, 
Mă înveleşti cu părul şi mă săruţi o dată, 
Şi pieri din faţa mea cântând ca un ecou.

Iubirea mea-i făcută din grijă şi-aşteptare, 
Să merg cu tine-alături îmi este interzis.
Stai într-un turn de aur sclipind în depărtare, 
Şi ca s-ajungi la mine tu zbori peste-un abis.

La ora fermecată te-aştept cu îndoială, 
De-ntârzii simt o spaimă, de vii, melancolie, 
Mi-e teamă de-aceea zi în veci catastrofală
Când nu te va mişca a mea thaumaturgie.

Din mine trupul tău nu se va face rodnic, 
Puţin te strâng în braţe, mai mult te văd în vis, 
Nu-ţi voi fi mire sacru, ci pururi un logodnic, 
Să merg cu tine-alături îmi este interzis.



GEORGE CALINESCU -114 ANI DE LA NASTEREA SA

       


George Călinescu (n. 19 iunie 1899, București — d. 12 martie 1965, Otopeni ) a fost  critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române, de orientare, după unii critici, clasicizantă, după alții doar italienizantă sau umanistă.
        Este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu sau Eugen Lovinescu. Își semnează întotdeauna articolele cu pseudonimul G. Călinescu, după o modă destul de răspîndită în perioada interbelică.
       Este autorul unor studii fundamentale despre scriitori români (Viața lui Mihai Eminescu, Opera lui Mihai Eminescu, Viața lui Ion Creanga, ș.a.). Publică, dupa 1945, studii și eseuri privind literatura universală (Impresii asupra literaturii spaniole, Scriitori străini).
        Studiul Estetica basmului completează spectrul de preocupări ale criticului și istoricului literar, fiind interesat de folclorul românesc și de poetica basmului. 
        A publicat monografii, în volume separate, consacrate lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Nicolae Filimon, Grigore Alexandrescu (1932-1962), biografii romanțate, numeroase alte studii, eseuri, a ținut numeroase conferințe, academice sau radiofonice, a scris mii de cronici literare în zeci de reviste din perioada antebelică, interbelică și după aceea, pînă în anul morții, în 1965.
       Scrie romane de tip balzacian, a mai scris versuri, teatru,  note de călătorie; publicistică, iar Cronicile mizantropului au devenit brusc, după 1947, Cronicile optimistului.
       În noiembrie 1964, este internat cu diagnosticul ciroză hepatică la Sanatoriul Otopeni. La 12 martie 1965, la adăpostul nopții, pleacă în lumea umbrelor, lăsînd ”o operă fundamentală pentru cultura poporului român” (potrivit epitafului literar semnat de Geo Bogza).
     Marele şi nepreţuitul dar pe care Calinescu  l-a făcut culturii române este „Istoria Literaturii Române, de la origini până în prezent”, apărută în 1941. Reeditată în 1986 de Alexandru Piru, într-un volum de 1050 de pagini, această carte impresionează prin acribia documentaţiei, prin fineţea analizelor, dar mai ales prin forţa de-a da viaţă atâtor scriitori români care s-au perindat de-a lungul secolelor.
     Puţine popoare se pot lăuda cu un astfel de monument cultural. Prin acest act, George Călinescu şi-a câştigat un de necontestat loc de cinste între marile personalităţi române.

SURSE: 
EVZ.ro 

http://istoria.md

ORAR SPECIAL

IN PERIOADA 17.06.2013-06.09.2013
LUNI -VINERI 
10.00-18.00
SAMBATA /DUMINICA -INCHIS 

ISTORIA ZILEI DE 19 IUNIE

1623: S-a nascut Blaise Pascal, matematician, fizician și filosof francez (d. 1662);
1862 : În Statele Unite ale Americii a fost abolită sclavia;
1899: S-a nascut George Călinescu, critic și istoric literar, dramaturg, poet, prozator român (d. 1965);
1906: S-a deschis, în parcul din Dealul Filaretului (actual „Carol I"), „Expoziția generală română", dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I (1866-1914);
1922: S-a nascut Aage Niels Bohr, fizician danez (d. 2009);
1927: S-a nascut Malvina Urșianu, regizoare și scenaristă româncă;
1938:  A încetat din viaţă scriitorul Ovid Aron Densusianu (n. 29 dec. 1873);
1941: S-a nascut Irina Petrescu, actriță româncă (d. 2013);
1947: S-a nascut Salman Rushdie, romancier, poet, eseist britanic de origine indiană;
1956: Marilyn Monroe se căsătorește cu scriitorul Arthur Miller;
1961: Kuwaitul își declară independența față de Marea Britanie;
1972: S-a nascut Andrei Duban, actor român de teatru și film;
1983: A fost inaugurat podul rutier de la Agigea, cu o lungime totală de 300 m, circulația desfășurându-se pe patru benzi;
1987: Biserica Sfânta Vineri - Hereasca, cu hramul „Cuvioasa Parascheva" (datând din 1645) a fost demolată. Prin grija preotului paroh, Gheorghe Bogdan, cea mai mare parte din bunurile sacre ale bisericii au fost salvate, fiind duse în custodie la Mănăstirea Cernica și muzeul Herești.;
1993: A murit William Golding, scriitor englez, laureat al Premiului Nobel (n. 1911);
2001: S-a redeschis, pentru public, Muzeul figurilor de ceară (muzeul Grevin din Paris), după șase luni de lucrări de restaurare, primele de la inaugurarea sa în 1882; printre cele 80 de noi exponate se numară și statuile actorului Arnold Schwarzenegger, designerului Jean-Paul Gaultier, cântărețului Ray Charles;
2003Limba română: Se lansează versiunea localizată a Wikipediei;



SURSA-WIKIPEDIA

marți, 18 iunie 2013

TITU MAIORESCU 96 DE ANI DE LA MOARTEA SA

        Titu Maiorescu (n. 15 februarie 1840Craiova - d. 18 iunie 1917Bucureşti), personalitate reprezentativă a culturii române, om politic, critic literar, eseist, scriitor, estetician, profesor, filosof, jurist, membru fondator al Academiei Române. Maiorescu este autorul „formelor fără fond”, fondator al Societăţii literare Junimea
       A promovat în „Convorbiri literare” pe marii clasici ai literaturii române. A fost primul mare critic literar, creator de şcoală şi arbitru director în cultura românească. 
       În activitatea politică, Titu Maiorescu s-a remarcat în funcţia ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice. Din poziţia de prim-ministru şi ministru de Externe, a negociat Pacea de la Bucureşti, în urma celui de-Al Doilea Război Balcanic, prin care România a primit sudul Dobrogei.
ACTIVITATE POLITICA
Preşedintele Partidului Conservator 14 mai 1913 - 28 februarie 1914
Deputat 1871 - 1895
Senator 1895 - 1914
Ministrul Cultelor şi Instrucţiunii Publice 7 aprilie 1874 - 30 ianuarie 1876
23 martie 1889 - 26 martie 1889
16 noiembrie 1889 - 15 februarie 1891
Ministrul Agriculturii, Industriei, Comerţului şi Domeniilor 23 martie 1888 - 4 iunie 1888
Ministrul Lucrărilor Publice 16 noiembrie 1889 - 15 februarie 1891
Ministrul Justiţiei 7 iulie 1900 - 13 februarie 1901
Ministrul de Externe 29 decembrie 1910 - 31 decembrie 1913
Preşedintele Consiliului de Miniştri 28 martie 1912 - 31 decembrie 1913



OPERE SELECTIVE

O cercetare critică asupra poeziei române 1867
În contra direcţiei de astăzi în cultura română, 1868
Direcţia nouă în poezia şi proza română, 1872
Precedente constituţionale şi partide politice, 1873
Beţia de cuvinte, 1873
Comediile d-lui Caragiale, 1885
Eminescu şi poeziile sale, 1889
În chestia poeziei populare (răspuns la discursul de recepţiune al d-lui Duiliu Zamfirescu rostit la Academia Română la 16 mai 1909)


Titu Maiorescu s-a stins din viaţă pe 18 iunie 1917, la vârsta de 77 de ani.
    


ISTORIA ZILEI DE 18 IUNIE

1799: S-a nascut William Lassel, descoperitorul sateliților planetelor Uranus (Ariel, Umbriel) și Neptun (Triton, Hyperion) (d. octombrie 1880);
1812: Războiul din 1812: Congresul american declară război Regatului Unit al Marii Britanii;
1815: Bătălia de la Waterloo (Belgia), în urma căreia Napoleon I, împărat al Franței (1804-1814 și 1815), a fost înfrânt de armatele anglo-prusace și a pierdut definitiv tronul Franței;
1917: A murit Titu Maiorescu, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, scriitor și politician român (n. 1840);
1925: S-a votat Legea pentru reglementarea repausului duminical și sărbătorilor legale;
1936: A murit Maxim Gorki, scriitor rus (n. martie 1868);
1942: S-a nascut Paul McCartney, muzician englez (Beatles);
1948:  A fost adoptată Declaraţia Internaţională a Drepturilor Omului.
1951 A început deportarea în Bărăgan a persoanelor care locuiau la 25km de granița României cu Iugoslavia;
1977Iustin Moisescu a fost recunoscut de președintele țării, Nicolae Ceaușescu, ca patriarh al Bisericii ortodoxe Române, fiind al patrulea patriarh al BOR (1977-1986);
2006: A murit Gică Petrescu, interpret român de muzică ușoară și de petrecere (n. 1915);
2010: A murit José Saramago, scriitor portughez (n. 1922);


SURSA-WIKIPEDIA

luni, 17 iunie 2013

ISTORIA ZILEI DE 17 IUNIE